Bayramda kilo almak istemeyenlere öneri! Dikkat etmemiz gereken 7 altın kural

Didem Seymen / İSTANBUL – Bayram ziyaretlerinde genellikle şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava) gibi kan şekerini hızla yükselten ve kalori içeriği yüksek gıdaların ikram ediliyor. Ramazan ayında verilen kilolar bu sofralarda geri alınıyor. Milliyet bayram sofralarından kilo almadan nasıl kalkılacağını diyetisyen Mahtap Yakut’a sordu.

Hamur işi, çikolata, baklava gibi gıdaları tüketmenin hem ani kan şekerini yükselttiğini hem de kilo alınmasına yol açtığını belirten Yakut, “Aşırı tüketim sindirim sistemimizi bozabilir. O nedenle yemek saatlerimize dikkat etmeli ne çok aç kalmalı ne de gereğinden çok veya boş besinlerle vücudumuzu yormalıyız” diyor.

Yakut’un diğer önerileri şöyle:

– Bayram günü yiyeceklerimizin miktarını aniden artırmayın, birinci gün 2 öğün şeklinde beslenin.

– Bayram sabahı daha hafif bir kahvaltı yapın. Kızartma ve hamur işlerinden uzak durmak kan şekerimizi ayarlamamızı sağlayacaktır.

– Vücudu güne hazırlamak için kahvaltıyı protein içeriği zengin gıdalarla yapın, tatlı ikramlarının etkisini azaltır.

– Çevrenin ısrarcı tutumlarına dikkat etmeliyiz ve unutmamalıyız ki bir dilim baklavayla bir tepsi baklavanın ağızda bıraktığı tat aynıdır.

– Sindirim sisteminin düzenli çalışması için posa içeriği yüksek sebze ve meyve tüketilmeyi hatırlamalıyız.

– Bayram süresince su tüketimi de çok önemlidir. Günde en az 8 bardak su içmek ve çay kahve tüketimine dengede tutmak vücudumuzda ödem oluşma riskini azaltacaktır.

KİLOYA KARŞI BUNLARI YAPIN!

Kilo almamak için dikkat etmemiz gereken 7 altın kural:

1-) Güne en az 2 bardak su içerek başlamak. (1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi 1 çk toz zencefil koyarak içmek vücudu temizler güne hazırlar.)

2-) Hafif bir kahvaltı ile güne başlamak. (Protein içeriği zengin)

3-) Porsiyon kontrolü yapmak. (Yasak koymak yerine yemek istediğimiz besinleri az yemek)

4-) Eti ızgara ya da haşlama şeklinde pişirip yanında limonlu sossuz, özelikle yağ ve nar ekşisi kullanmamak) salata ile tüketmek

5-) Fırsat buldukça hareket etmek (Yürüyüş yapmak, dans etmek vb.)

6-) Şerbetli tatlılar ve hamur işleri yerine daha hafif sütlü tatlılar ve meyveler tüketmek. Tabii porsiyon kontrolü yapmak.

7-) Ödem almamak için çay ve kahve tüketimine dikkat etmek gerekir. Çay ve kahve içtiğimizde yanında mutlaka 1 bardak su içmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir